Partnereink:     www.budapest.imami.hu                  www.apatkutisuli.hu

Telefonszám: 06-70-426-9953   /   tudasmosoly@gmail.com   / 1172 Pesti út 66-78. E. lépcsőh. fsz. 3.

Pedagógiai elveink és módszereink

         A legfontosabb elveink, melyek pedagógiaiak és módszertaniak egyszerre, abból indulnak ki, hogy együtt tanulni jó és tanulni jó alapvetően. Minden feladat, ahol csak lehetőség van rá, egy közös, csoportos tevékenység célja. A legfontosabb, hogy a gyerekek egymást segítve, pár-és csoportmunkában tanuljanak. Nagyon fontos, hogy globális képet kapjanak egy-egy ismeretanyagról. Kevesebb a kötöttség is. Ha egy téma vagy feladat nagyon leköti őket és még foglalkoznának vele, maradhatnak és folytathatják, de ha elfáradnak új téma, vagy tantárgy jöhet elő.

       A teljesen felesleges megkötések, mint azok, hogy nem lehet kimenni mosdóba óra közben, vagy nem szabad inni, vagy más hasonlók, egyáltalán nem ismertek. Viszont fontos, hogy a gyerekeknek feladataik legyenek, felelősségük legyen önmaguk és társaik iránt. Mindezek olyan mértékben, ahogy életkoruk szerint elvárható. A helyzet és a csapat családias jellegéből adódóan automatikus, hogy mindenki elmossa maga után, amit használt, vagy segít a rendrakásban, segít a másiknak, aki valamivel küszködik éppen. 

       A versengés háttérbe szorítása szintén nagyon fontos eleme a jól működő csoportnak. Egy egészséges, belső párbeszéd arról, hogy az illető gyermek jobb akar lenni, sikeres akar lenni, teljesen természetes, de semmilyen olyan helyzetbe nincsenek hozva a gyerekek, hogy szándékosan túllicitálják egymást. Ezért nem létezik az sem, hogy akár szóban, akár tettekkel bántsák egymást.  Illetve, apró hajtásában van ez „kigyomlálva”. Az csak egy régi beidegződés sokfelé, hogy a csúfolódás rendben lévő dolog. Az bizony szóbeli bántalmazás. A gyerekek nagyon hamar elfogadják és megértik ezt a tényt, ezáltal abba is hagyják gyorsan. Sok-sok beszélgetésen át tanuljuk a másik elfogadását, tiszteletét, egymás végighallgatását, az önzetlenséget és az önállóságot. A konfliktusok legtöbbje felszínre tud kerülni és ők maguk is látják, hogy ha megbeszélik, kiderül mekkora félreértések áldozatai voltak, vagy mennyire egyszerű bocsánatot kérni, ha hibáztak.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now